Wie is de mol? Aflevering 3 – Wie schrijft die blijft

De leader van deze aflevering was al veelbelovend: lasers! Altijd een hoogtepunt in de serie, en wat een adrenalinekick. Maar eerst vestig ik graag even de aandacht op een citaat van Ellie in het begin van de aflevering: “[…] omdat Rop een van mijn hoofdverdachten is als mol zijnde” – óf het is wat lullig geformuleerd en het is tijd voor een opfriscursus grammatica, óf het is een raar soort verspreking.

Geldruil
Maar eerst een potje chaos. In duo’s (en een trio) moeten er biljetten bij elkaar worden gezocht. Er zitten stukjes van geldbiljetten aan paaltjes bevestigd en, een beetje in de stijl van het kaartspel eenendertigen, moeten deze stukjes uitgewisseld worden. Je pakt een deel, en je moet een ander deel terughangen. Annemieke en Taeke hebben als eerste hun 500 euro compleet. Klaas en Tim gaan voor de 1000 euro, en falen hier behoorlijk in omdat ze te druk zijn met socializen met hun nieuwe Dominicaanse buddy’s. Groetjes!

opdr1_03

“Domino’s Pizza, met Taeke”

Op de rug
Tussen de bedrijven door buigt de groep zich over het mysterie van het geld en wordt er gespeurd naar mogelijke hints. ‘Wat is er toch met die achterkant?’ horen we Klaas als eerste vragen, en hij suggereert dat er een patroon in zit. Misschien een foto, stelt Rop voor. Maar ja, waarvan dan? Tim weet het nog niet, zegt: “On it“. Een bijzondere (én bijzonder dubbelzinnige) opmerking.

Lasers, drones, alles…
Eindelijk! Bij volle maan, in een fort, met obstakels en spooky belichting, en gevaar dat overal vandaan komt. Wat een feest. Een voor een gaan de deelnemers over het veld met obstakels, en er wordt 1500 euro over de deelnemers verdeeld. Bovendien hangen her en der wat verdubbelaars. Tim wordt aangewezen als verkenner en neemt zijn tijd. Boven zijn hoofd klinkt het gezoem van drones, als malariamuggen. Alsof die snipers tussen de kantelen nog niet zenuwslopend genoeg waren. Onder leiding van centralist Ellie wordt het geheel nauwgezet gecoördineerd.

Na verkenner Tim gaan Klaas en Annemieke;  van hen haalt alleen Klaas de eindstreep, omdat Annemieke in de laatste meters wordt afgeknald. Taeke en Remy gaan als een speer en zetten de snipers en drones op een dwaalspoor. Beiden halen het eindpunt en Taeke (met 500 euro op zak) grist zelfs nog een verdubbelaar mee.

Dan gaan Elly en Rop. Elly is als een vis in het water, en Rop eindigt als een vis in het net. Hij rent een obstakel omver, want hij is nachtblind. ‘NOHHHH, EEN MOL IS OOK BLIND!’ denk je nu misschien, als je een beetje paranoïde bent aangelegd. Welnee, een mol weet prima zijn weg te vinden in het donker. Ellie komt ongedeerd bij de eindstreep, maar maakt zichzelf toch verdacht omdat ze zogenaamd de verdubbelaar niet van de paal krijgt.
opdr2_16

Tot slot Marjolein en Cécile, waarbij fashion icon Rop zich een ongeluk lacht om Cécile ” Hockeymoeder” Narinx in witte legging (ter info: sjongejongejonge, het zijn skinny jeans).
Marjolein faalt, Cécile weet zelfs mét verdubbelaar naar de eindstreep te huppelen. De eindscore: 1700 euro in de pot, waarvan 1000 door Taeke himself.

Nou, Tessa, die tunnel op Taeke is zeker een doodlopend spoor?
Welnee. Wacht maar.

Awkward
Remy zegt dat de mol behoorlijk te kakken is gezet omdat er zo lekker veel geld is verdiend. Er wordt wat ongemakkelijk gelachen, en niemand weet waar hij moet kijken. Awkward. Dan maar aan het bier, La Bamba zingen met de lokale Los Lobos, en meeblèren met Anita Meijer in de bus.

Macht over de pot.
Tijd voor een veiling! Art spreekt de kandidaten toe, die per direct niet meer met elkaar mogen praten. Er kan blind worden geboden op de macht over de test: degene die het op één na hoogste unieke bod uitbrengt, mag 5 vragen uit de test wegstrepen die dan niet meer meetellen.

Lesje tactiek. Stel: je bent de mol. Twee dingen staan dan vast. Ten eerste moet er zoveel mogelijk geld uit de pot. Ten tweede kan het je geen fuck schelen of je wel of niet die vragen mag wegstrepen, want het is niet alsof Art jou naar huis kan sturen. Wat doe je? Ik zal deze vraag meteen voor je beantwoorden: je schrijft natuurlijk het volledige bedrag uit de pot op je biedingskaartje. Het eerste bod daaronder is automatisch het winnende bod, en jij hebt ervoor gezorgd dat dit bod lekker hoog is.

Ik zal iets verklappen: het totale bedrag in de pot was 4150 euro, en van Taekes bod zien we alleen de eerste twee cijfers: 41. “Een beetje op gevoel. We zien het wel,” grijnst Taeke. Doe ermee wat je wilt.

Test & Executie
Wie het winnende bod heeft uitgebracht, dat horen we niet. Maar het winnende bod is 2345 euro, en Tim heeft géén idee van wie dat bod kwam, maar weet zichzelf ook niet echt een houding te geven. Overigens begint het bedrag van Rop ook met een 2 én is hij (ondanks gehussel van de montage) dat hij de allerlaatste was die zijn kaartje invult.

Er volgen drie groene schermen voor Elly, Taeke en Tim. En dan een rode voor Remy, die eerst nog zo lekker laconiek was, maar nu zelf flink te kakken is gezet door de mol.

Wie is de mol?
Het zal de oplettende lezer niets verbazen: Taeke.

Maar misschien ook Klaas (al weiger ik om in die Klaas-is-de-mol-woordpuzzel te geloven). Of Rop. En ook Ellie werkt zichzelf (tegen al mijn verwachtingen in) aardig naar de voorgrond. Na haar eerdere bijzondere uitspraak in deze aflevering (zie hierboven), zegt ze bij het uitbrengen van haar bod: “Ik denk dat een aantal kandidaten zich grote zorgen maken over deze test en een veel hoger bedrag zullen bieden. En ik hoef dat niet te doen.” Dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s