Wie is de mol? Aflevering 2 – Het laatste woord, letterlijk

Once you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth.
– Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes)

Na een wat onbevredigende afsluiting van de eerste aflevering gingen de tien kandidaten aan de slag in een zoutmijn. Op verschillende plaatsen waren keurig bergjes zout gedeponeerd, die door een ingewikkeld railsysteem niet al te gemakkelijk van plek A naar plek B te krijgen waren. Een plan was wellicht handig geweest, maar de deelnemers renden gewoon van hot naar her, en de enige orde in de chaos die er heerste, was Ellie’s etherdiscipline.

Zoutmijn
De zoutmijn was een waar molparadijs. Zelfs onder de ietwat dictatoriale portobewindvoering viel er genoeg te mollen. Zeezout van het land in plaats van uit het water scheppen (Taeke! Marjolein!), gewoon even contraproductief naar de verste verte van het zoutlandschap hobbelen om te kijken of daar nog een eenzaam bergje ligt (Tim!), of gewoon een kruiwagen omgooien (Remy!).

Ik doe mijn best mezelf van tunnelvisie te onthouden, maar wil graag nog even de aandacht vestigen op de volgende gebeurtenissen: eerst staan Klaas en Rop zeezout van het land te scheppen, en komt Airen met de suggestie dat dit zout uit het water geschept moet worden. Vervolgens gaan de laarzen aan en staan Klaas en Marjolein uit het water te scheppen. Taeke en Tim rennen hierlangs, Taeke merkt op dat ze met laarzen aan in het water staan, en toch… staat Taeke even later met Marjolein het zeezout van het land te scheppen, en vertellen ze trots dat ze de kar met dit “zeezout” op de goeie plek hebben gekregen. Doe ermee wat je wilt.

Fotoreconstructie
Daarna verzamelt de groep zich gezellig op een trap met een flink aantal locals. Art maakt een foto, en vervolgens moeten de deelnemers deze foto reconstrueren.

Rop heeft hierbij het lumineuze idee om de trappen niet over de lengte per trede te verdelen, maar in smallere blokjes van drie treden per persoon. Zogenaamd omdat je beter kunt onthouden wat je in één oogopslag kunt zien, maar een bijzonder bijverschijnsel hiervan is dat bij het nagaan van de resultaten ineens volledig onzichtbaar is geworden wie de fouten heeft gemaakt. Als hij de mol is, dan was dit een gouden zet.

Spookklooster
De laatste opdracht van deze aflevering is de mooiste. De groep wordt opgesplitst in duo’s en krijgen per duo een dilemma: de één ontvangt twee jokers, de ander mag tien minuten rondstruinen in een spooky kloosterruïne. Kom je er niet uit, dan mag je ook zonder jokers met zijn tweeën naar binnen, maar dan houdt Art de jokers in zijn zak.

Taeke en Tim zijn het eerste duo, en Tim heeft meteen de beste deal: hij mag de volle tien minuten naar binnen én krijgt een joker van Taeke als hij Taeke achteraf vertelt wat hij gezien en gehoord heeft.

In het klooster klinken stemmen van mollen uit het verleden. De stem van Margriet vertelt ons dat we dit jaar misschien niet moeten zoeken naar de mol, maar naar de kandidaten: deductie als strategie. Zoals een groot detective ooit sprak: “Once you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth.” Kees vertelt dat de mol de enige is die iets heeft aan vertrouwen, en Dennis zegt dat als de mol geld verdient, hij of zij altijd weet dat dat er weer uitgespeeld kan worden.

Verder komt de zin ‘het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug’ keer op keer op keer terug, als een soort echo van vorige week. Nog geen idee wat dit te betekenen heeft, maar mijn vermoeden is dat we dit niet voor het laatst hebben gehoord dit seizoen. Verder gehoord: zoekt en gij zult vinden, een opvallende mol is meestal geen mol maar een angstige kandidaat, probeer tunnevisie te vermijden.

Ellie heeft volstrekt geen boodschap aan de stemmen van de mollen en doorzoekt de crime scene(?) minutieus op verborgen jokers en vrijstellingen.

Kortom? Mindfuck. Heerlijk.

Test & Executie
Tijd voor de test. Er zijn aardig wat jokers in het spel gekomen; tijd om uit te vinden wat dat voor gevolg heeft. Al snel blijkt dat Airen naar huis moet; haar ene joker heeft haar niet kunnen redden.

Wie is de mol?
Daar vraag je me wat. Het is nog wat vroeg voor al te grote conclusies; wel durf ik er geld op in te zetten dat de mol geen vrouw is dit jaar. Mijn verdenking gaat vooralsnog nog steeds naar Taeke, maar ook Rop en Tim staan hoog op mijn lijstje.

2 gedachten over “Wie is de mol? Aflevering 2 – Het laatste woord, letterlijk

 1. Als taeke de mol is dan lijkt het mij logischer dat hij het kasteel in gaat want hij heeft immers niets aan jokers en door her kasteel in te gaan belemmert hij een andere kandidaat informatie te krijgen.

  En dat ze juist laten zien dat taeke 41 opschrijft betekent waarschijnlijk eerder dat hij de mol niets is en 410 opschrijft en niet de hele pot

  Niets is wat het lijkt

  • De mol weet ook best dat die informatie zo cryptisch is dat niemand er wijs uit wordt ;), dus ik zou als mol ook best iemand anders het klooster in laten gaan.

   En dat van die 41… tja… daar komen we vast nog achter :).

   Even nieuwsgierig: wie is jouw mol dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s