Wie is de mol? Aflevering 1 – Wijsmaken

Na even wikken en wegen heb ik besloten om dit jaar toch maar weer verslag te leveren van de afleveringen van Wie is de mol? 2016. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt al na de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen. En dit is niet alleen leuk voor mijn achterban (toch? hoop ik….?) maar ook heel nuttig om mijn eigen gedachten te ordenen, aangezien mijn vriend en ik een poule zijn aangegaan om een driegangendiner.

#moltalk
De aflevering begon met een ietwat geforceerd onderonsje van Art met de mol. Ik vermoed dat dit, net als de special die aan dit nieuwe seizoen voorafging, is bedoeld om nieuwe kijkers een beetje wegwijs te maken in het spel. En om de aluhoedjes gek te maken natuurlijk; half mollotig Nederland zal inmiddels wel met Photoshop in de weer zijn gegaan om de weerspiegeling in Arts pupillen uit te vergroten, of de schimmen en schaduwen op de achtergrond uit te werken tot een silhouet van de mol.

Ikzelf waag me niet aan complottheorieën en dergelijke shortcuts, en zoek de mol in actie en reactie (of het gebrek daaraan)  Hoe manoeuvreert de mol zich door het spel? Wie weet (dankzij voorkennis) tactisch slimme posities in te nemen om de boel in het honderd te laten lopen? Wie brengt het minste geld in het laatje? Meer dan in voorgaande jaren wil ik me op deze dingen gaan richten. Verwacht geen verslag van minuut tot minuut, maar een schets in grote lijnen met daarin uitgelicht mijn verdenkingen.

wie-is-de-mol-2016-intro

Metrotunnelvisie
Alle kandidaten werden in de metro geduwd en kregen een opdracht waarbij ze verschillende soorten mensen bij elkaar moesten verzamelen: mannen met baarden of uniforms, vrouwen met rode nagels of de naam Maria op hun paspoort. Maar natuurlijk was er de immer aanwezige dubbele bodem: het ging helemaal niet om deze opdracht, maar om inschatting die 1 van de 10 deelnemers over deze opdracht moest maken: zou het ze lukken of niet? Het juiste antwoord op deze vraag was wat het geld in het laatje bracht. En degene die deze vraag mocht beantwoorden, was Klaas.

Welnu. Ik zou zeggen dat de kans altijd het grootst is dat het niet zal lukken: zet negen mensen die een eerste indruk moeten maken (lekker verdacht doen dus) in een volle metro neer met een opdracht waarbij ze in halfbakken Spaans lichtelijk onwillige locals van hot naar her moeten sturen, en een debacle is gegarandeerd. Klaas schatte dit dan ook keurig in.

De mol, wie dat dan ook is, heeft niet zo bijster veel invloed op dit spelletje en kan maar het beste zo goed mogelijk zijn best doen om zijn eigen onderdeel van de opdracht zo goed mogelijk af te ronden. Er werd een beetje wazig gedaan over wie het nou precies wel en niet was gelukt: maar puur ter informatie: Taeke, Airen en Tim hadden hun clubje in ieder geval compleet.

Zeulen in de zandduinen
Bij de volgende opdracht werd een reusachtige topito (mojito? pepito?) door verschillende vakken in de zandduinen gesleept. Cecile was niet helemaal in haar element, want op platte schoenen (ik zal mijn mening even voor me houden) en dat bleek voor wel meer mensen te gelden, want Remy had het te druk met zijn veters en Marjolein stond er sowieso alleen maar bij om heen en weer te huppelen en het touwtje omhoog te houden.

Taeke had er een persoonlijke workout van gemaakt waarbij het niet om geld maar om mensen ging (tuurlijk joh), en waarbij hij liever de topito nog nét even een geldvak uit bulldozerde, om vervolgens in de laatste seconden pauze te gaan houden. Ik weet niet of dit representatief is voor de sportersmentaliteit in de hockeywereld?

Test & Executie
Het immer spannende spel van de schermen was een tikkie minder spannend deze avond. Van de tien deelnemers waren er namelijk maar drie die hun scherm te zien kregen. Ik kan jullie met kansberekeningen om de oren slaan, maar de kans dat dat van de 10 testmakers nét deze mensen een rood scherm kregen, was gewoon niet zo heel groot. Er ging dan ook niemand naar huis.

Wie is de mol?
De eerste naam op het lijstje in de poule die ik met mijn vriend heb opgezet, is Taeke. Na iedere aflevering schrijven we een naam op een lijstje, en degene die in de loop van alle afleveringen het vaakst de naam van de mol heeft opgeschreven, wordt door de ander getrakteerd op een geheel verzorgd driegangendiner. The stakes are high!

PS: mag volgende week Cécile naar huis? Ah toe?

2 gedachten over “Wie is de mol? Aflevering 1 – Wijsmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s