Wie is de mol? 2015 – Aflevering 2: Scheepsrecht

Vorige week wist ik het écht nog niet. Maar na die eerste uitzending uitgebreid te hebben teruggekeken, begon zich een tunnel te ontvouwen: Marlijn = mol. Die tunnel is nog niet helemaal uitgekristalliseerd.

Chaos in de gallery
De aflevering begint met een briefje van de mol (aan de mol?): Marlijn moet in de volgende opdracht 100 euro ‘uit de pot kijken’. Wat dat inhoudt wordt al snel duidelijk. In de eerste opdracht moet de groep in 30 seconden alle schilderijen in een museum in zich opnemen, om deze vervolgens in dezelfde compositie te reconstrueren in een lege zaal.

Afhankelijk van het resultaat kan er 1000 of 2000 euro worden verdiend, en 10 seconden kijken in de originele zaal kost 100 euro. Marlijn weet niet hoe snel ze naar die zaal moest rennen (en gaat voor de zekerheid nóg maar een keertje kijken), maar verschillende anderen zijn ook niet zuinig: met bezoekjes van onder anderen Viktor, Evelien, Carolina en Chris blijft er slechts 100 euro over van de uiteindelijk verdiende 1000 euro. Margriet elleboogt zich met overgave een weg naar het penningmeesterschap (en daarmee naar haar joker).

Onderweg naar de bioscoop
Bij het ontbijt belt Art; hij nodigt drie personen uit voor een bijzondere voorstelling en de rest mag in tuktuks door de stad toeren. Carolina, Martine en Marlijn krijgen een bijzondere show met obscure reclames, een joker-hotline en drie routes door de stad. Na een bericht te hebben ingesproken op Arts voicemail hebben ze een joker in de pocket en begeleiden ze de drie teams door de stad. Dat gaat niet in alle gevallen even goed. Rik heeft aan beide kanten schreeuwende vrouwen; aan de telefoon een panische Marlijn en naast hem een boze Margriet. Carolina beschrijft een route bij een heel ander team hoort (en durft achteraf nog te zeggen dat ze vond dat Martine dom deed).

Marlijn weet ineens weer wat er in de buurt van de bioscoop stond: een grote, witte… Ja, wat eigenlijk? Een koepel, oppert Rik nog, maar nee: een eikel. Uiteindelijk weten de drie teams ondanks alles toch op tijd de bioscoop te bereiken. Drie keer 500 euro in de pot.

Sjouwen en zeulen
Dan is het tijd voor wat harde arbeid: een minder spannend staaltje zweetwerk waarbij twee teams van drie personen zwoegend met een zware kar door de stad zeulen, en één team van drie personen zakken rijst uit een vrachtwagen sjouwt. Viktor wordt door de locals uitgejouwd omdat hij zijn vrouwen het werk laat opknappen, en Rik vraagt zich af waarom ‘zij van Opzij’ met haar emancipatie niet even bijspringt, maar dat is dan ook zo ongeveer het spannendste wat er in deze opdracht gebeurt. Resultaat: er is niets van de kar gevallen dus ka-ching.

Test en executie
Bij de test is het weer een wirwar van wijzende vingers. Evelien verdenkt Chris en Margriet. Chris verdenkt Carolina. Carolina verdenkt Chris en Martine. Viktor verdenkt Chris en Rik. Rik verdenkt Marlijn. En dat is zo ongeveer alles wat we te weten komen, voor we overschakelen naar de scheutige penningmeester Margriet. Zij moet 200 euro achterlaten in ruil voor de joker en vindt dat een koopje. Ajouad zet zijn tweede vrijstelling in. Chris kijkt er zuur bij, maar krijgt wel groen (wat er met Ajouads mysterieuze tipgever is gebeurd, die zijn andere joker zou krijgen, is een raadsel). Dat geldt ook voor Margriet en Rik, maar niet voor Evelien, die het strijdtoneel verlaat.

Maar wie is nou die mol?
Geen idee. Misschien toch echt Marlijn, die op één van de kamers zat waar de mol toevallig een briefje had neergelegd, die daar deze week gretig gebruik van maakte door twee keer 100 euro weg te spelen, en die vandaag in de bioscoop een joker verdiende (als één van de drie… is scheepsrecht?). Maar… pin me er niet op vast.

Een gedachte over “Wie is de mol? 2015 – Aflevering 2: Scheepsrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s