Verslag doe-het-zelf WIDM – Beter laat dan nooit!

Al twee jaar organiseer ik (in samenwerking met zéér gewaardeerde hulptroepen) een eigen versie van Wie is de mol? De eerste editie was een eendagsversie, de tweede een weekend op een heel leuke locatie. In 2015 doen we weer een weekend, en de inschrijving is inmiddels gestart… (Meedoen? Meld je bij mij!)

Maar ik merk dat veel mensen terughoudend zijn. Ze kennen het spel niet goed, denken dat ze er niets van bakken, weten niet wat ze moeten verwachten, of denken wellicht dat ze niet in aanmerking komen. Er is wat aanmoediging nodig. Een goed moment voor dit lang-lang-langverwachte verslag van onze doe-het-zelf WIDM 2014.

Op de uitkijk
Zaterdagochtend. Zes kandidaten verzamelen zich volgens de vooraf ontvangen instructies bij station Castricum: Anita, Arjan, Edwin, Fons, Judith en Michelle. Ze ontvangen molboekjes, instructies en een telefoon. Ergens in de duinen staan twee kandidaten op een uitkijktoren: Lara en Martin. Terwijl de zes een route afleggen en cijfers doorseinen, verzamelen de twee op de toren een telefoonnummer. Het doel: de groep bellen en voorkomen dat ze de toren beklimmen. Het lukt niet; door een interpretatiefout (of was het een molactie?) bellen ze het verkeerde telefoonnummer. Ondertussen is bij de groep de telefoon spoorloos verdwenen. Is deze kwijtgeraakt, of is er meer aan de hand?

De groep fietst naar de thuisbasis voor een aanvullende opdracht, en… de eerste test. Eerst wordt er een ruilspel gespeeld met enveloppen, waarbij weer geen cent wordt binnengehaald. Wel worden er enkele jokers en vrijstellingen verdiend. De eerste test wordt gemaakt, maar niemand verlaat het spel: dit was slechts een test-test om iedereen aan de test te laten wennen. Iedereen mag mee naar de overnachtingslocatie, die voor iedereen onbekend is.

Naar… Assendelft
De groep wordt in tweeën gesplitst en beide groepen krijgen instructies. Ze moeten met de auto langs verschillende locaties om cijfers te zoeken. Deze cijfers zullen bij aankomst op het eindpunt een code vormen. De teams moeten binnen anderhalf uur in Assendelft zijn, anders kan er minder geld worden verdiend. De code is juist, maar de teams zijn iets te laat. Gelukkig wordt hiermee wel het eerste geld verdiend. Na een kort vertrouwensspel in tweetallen (sommigen verdienen een joker of geld voor de pot, anderen verdienen niets) vindt de eerste test plaats. Helaas moet Judith het spel al verlaten. Ze heeft evenveel fouten gemaakt als een andere kandidaat, maar was helaas de langzaamste van de twee.

Bootrace
Na de eerste test is het tijd voor een bootrace. Er worden twee teams gemaakt, waarna Martin apart wordt genomen en moet wedden wie er wint. Heeft hij het goed, dan gaat er geld in de pot. Heeft hij het fout, dan verdient de groep niets. Eén van de boten kapseist en daardoor blijkt al snel dat Martin het goed heeft. Er gaat dus wel degelijk geld in de pot. Drie kandidaten hebben helaas een flink nat pak gehaald! Na deze opdracht volgt een real-life schuifpuzzel: 8 kandidaten moeten zich verspreiden over 9 vakjes en een figuur vormen. Het resultaat is hilarisch. Wel een tip voor toekomstige molganisatoren: in sommige opstellingen is een dergelijke puzzel onoplosbaar! Geen geld in de pot.

Na een heerlijke barbecue verzorgd door cateringteam Jurgen en Mariëlle volgt het avondprogramma. Eerst is het weer tijd voor de test. Nu moet Fons het veld ruimen. Afvallers Fons en Judith mogen vervolgens laat op de avond het bos in met laserguns. In het bos zijn enveloppen met geld verspreid, plus enkele jokers. De deelnemers mogen een voor een het bos in en worden opgejaagd door de jagers. De één doet het beter dan de ander. Uiteindelijk komt er toch wat geld in de pot. Na een paar potjes Weerwolven van Wakkerdam gaat iedereen slapen om de belevenissen van de dag even te laten bezinken…

Een brug te ver
De dag begint, na een goed ontbijt, met de volgende test. Deze wordt het slechtst gemaakt door Martin. Er blijven vijf mensen over, waarvan één natuurlijk de mol is… Maar wie? Sinds Fons eruit ligt, zijn veel spelers in de war. Mael heeft daarna een ingenieuze seinopdracht uitgewerkt. Er worden vragen beantwoord, kleuren en woorden doorgeseind en uiteindelijk moeten de juiste enveloppen worden verzameld met natuurlijk zo veel mogelijk geld. Er wordt heel wat afgemold… maar door wie?

Na deze opdracht is het inpakken en wegwezen; de groep gaat terug naar Castricum. Er wordt heerlijk geluncht in de tuin bij Wijnand en Marja, en daarna wordt in een spannend potje kwartet gestreden om de finalevrijstelling. Die gaat uiteindelijk naar Arjan. Daarna volgt alweer de volgende test, die het slechtst wordt gemaakt door Anita. Er blijven er vier over: Arjan, Edwin, Lara en Michelle.

Scotland Yard
Het blijft natuurlijk WIDM: zo’n finalevrijstelling is niet wat het lijkt. Arjan moet deze nog verdedigen in een potje Scotland Yard. Als Mr. X is hij voortvluchtig in Londen, terwijl de drie andere spelers hem in een hoekje proberen te drijven. Het blijkt een onbegonnen strijd: uiteindelijk wordt hij ingesloten en raakt hij de vrijstelling kwijt. Slecht nieuws voor de mol, want dat levert geld op!

In tweetallen kijken de vier kandidaten om beurten twee verschillende filmpjes. Ze krijgen kort de tijd om elkaar te vertellen wat ze hebben gezien, en krijgen daarna vragen over het filmpje van het andere team. Voor ieder goed antwoord komt er geld in de pot. Na dit spel volgt de laatste test voor de finale. De drie spelers die de finale spelen zijn Arjan, Edwin en Lara. Michelle verlaat helaas vlak voor de finale het spel.

Finale
Alle afvallers worden langs een route gepositioneerd. Een voor een lopen de finalisten deze route af. Bij Judith mogen ze kiezen tussen een hint of geld in de pot. Bij Fons mogen ze een halve minuut in het molboekje van één van de afvallers kijken. Bij Martin mogen ze twee stellingen kiezen uit een lijst van tien stellingen over de mol. Juiste stellingen leveren geld op, onjuiste stellingen niet – en de stellingen die de mol meeneemt, leveren sowieso niets op. Bij Anita mogen ze kiezen tussen een testvraag van de laatste test, of geld in de pot. En aan de laatste afvaller Michelle mogen ze drie gesloten vragen stellen. Aan het einde van de route maken de finalisten de test.

Even later volgt de uitslag… Arjan is de mol. Edwin is de winnaar, en Lara is daarmee verliezend finalist. Er worden snacks gehaald, en er wordt met een borrel erbij teruggekeken op het geslaagde weekend.

Wil je in 2015 ook meedoen? Laat het me weten!

Een gedachte over “Verslag doe-het-zelf WIDM – Beter laat dan nooit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s