De bezoekersaantallen van mijn website zijn sinds een tijdje wat hoger dan daarvoor. De reden daarvoor is duidelijk: via Google blijken er nogal wat mensen hier terecht te komen die zoeken op ‘zelf wie is de mol organiseren’. Het veertiende Wie is de mol?-seizoen is dan wel afgelopen, maar het doe-het-zelf-seizoen is in volle hevigheid losgebarsten. En de organisatoren-in-de-dop vragen mij vervolgens of ik mijn draaiboek of mijn opdrachten wil delen.
Het antwoord op die vraag is kort maar krachtig: nee.
Nee wacht, niet stoppen met lezen! Ik wil mijn draaiboek en opdrachten niet delen, want ik vind dat die te sterk afhankelijk zijn van de groep deelnemers, de locatie, de spullen die je tot je beschikking hebt, etc. Wat ik wél wil doen, is helpen met concrete tips en trucs. Héél nuttige tips en trucs, hoop ik, en anders staat het iedereen vrij om meer informatie te vragen (waar ik vervolgens vast nog wel één of meer blogs mee kan vullen).
De mol
Je eigen WIDM valt of staat met je mol. Iemand die geen moeite heeft te liegen of toch tenminste de waarheid een beetje kan verdraaien. Iemand die zich niet te veel in de kijker speelt maar toch lekker weet te klooien. Vraag alle deelnemers van tevoren of ze de mol zouden willen zijn (lang niet iedereen zegt ja) en zorg dat je als organisator en spelleider weet wie de mol is, zodat je hem of haar van tevoren kunt briefen en tijdens het spel kunt coachen.
De deelnemers
Het scheelt als in ieder geval een deel van je groep het programma kent. De WIDM-kenners zijn het fanatiekst (niet alleen in het mollenjagen maar ook in het mollen zelf) en brengen de juiste dynamiek in het spel. Mail in ieder geval al je deelnemers van tevoren de regels en vraag hen indien mogelijk niet over het spel te praten. Het is namelijk het leukst als ze op de dag zelf nog niet weten wie er komen opdagen.
De locatie
Waar ga je spelen? Een zeer sfeerbepalend aspect van WIDM. Het kan in feite overal, maar de opdrachten die je kunt doen in een drukke stad zijn totaal anders dan die in een rustig natuurgebied. Indien mogelijk is het zeer aan te raden je locatie van tevoren te verkennen om ideeën op te doen en concrete spellen op te zetten. Afhankelijk van je budget en de tijd die je hebt, kun je een overnachting overwegen, bijvoorbeeld in een scoutinggebouw, in een jeugdherberg of op een camping.
De opdrachten
Het meest tijdrovende aspect van de hele planning! Kijk eens naar alle opdrachten op http://wiewasdemol.nl/, en geef je eigen draai aan opdrachten uit het programma. Struin rommelmarkten, kringloopwinkels en Marktplaats af: portofoons, kluisjes, kompassen, laserpointers, camera’s en andere benodigdheden hoeven niet duur te zijn (en je kunt ze in toekomstige edities blijven gebruiken). Maak creatief gebruik van je omgeving: uitzichtpunten, wandelroutes, maar ook evenementen op locatie zoals een weekmarkt kunnen heel leuk zijn voor bepaalde spellen.
Test en executie
Goed nieuws: je kunt op internet een programma vinden om een test te maken die nagenoeg identiek is aan de test zoals je hem op tv ziet. Je vindt dit programma hier. Het vereist wat oefening om de test aan de praat te krijgen, maar het resultaat is onbetaalbaar. Je kunt van tevoren alle tests en vragen programmeren, en vlak voor elke test (na de opdrachten) de goede antwoorden instellen, zodat de software automatisch de afvaller herkent. Afhankelijk van de grootte van je groep en de lengte van je test ben je 20 tot 40 minuten kwijt met test en executie.
En verder…
Denk goed na over welke opdrachten je wilt doen. Welke gaan goed met een grote groep, welke juist met een klein clubje? Hoe zit het met de reistijd? Pas het aantal deelnemers aan aan de hoeveelheid tijd die je hebt! Mijn ervaring is dat 8 het absolute maximum is als je één hele dag speelt. Een heel weekend zou je met 10 mensen kunnen spelen, maar het is ook wel fijn om de deelnemers wat rust tussendoor te geven, om verbondjes te sluiten en feitjes te leren. Als je je afvallers niet naar huis wilt sturen, kunnen ze bij opdrachten helpen, bijvoorbeeld als jager. Probeer echter te voorkomen dat ze nog invloed uitoefenen op het verloop van het spel. Maak daar duidelijke afspraken over!
Mijn laatste advies is om het niet te moeilijk te maken. Houd de opdrachten zo eenvoudig mogelijk, en wees vindingrijk en flexibel als iets niet helemaal loopt zoals gepland. Veel molplezier!
Tnx Tessa voor je bijdrage, Veel info te vinden. Opdrachten zijn inderdaad afhankelijk van de groep, maar kunnen al snel te saboteren zijn door een vindingrijk persoon. Om de spelers te elimineren kan je ook terecht op http://www.SpeeldeMol.be. Hiermee kan je snel een vragenronde maken die iedereen op eender welke computer of smartphone kan invullen!
Hoi Tessa,
Wij zoeken een spelleider die de spellen planning kan uitwerken en met ons mee kan gaan naar de Ardennen voor een weekendje Wie is de mol. Heb je daar ook tips voor? Ik kan het zelf wel maken maar ik wil deel meer zijn. We zijn met acht personen. Ik verneem het graag.
Groeten,
Heleen
Hoi Heleen,
Daar kan ik je helaas niet mee helpen… Ik heb een aantal keer WIDM georganiseerd en was altijd zelf spelleider. Ik ken niemand die dit soort dingen als spelleider voor andere groepen doet. Misschien dat je daarvoor bij een evenementenbureau o.i.d. moet zijn? Ik hoop dat het lukt, veel plezier alvast!
Tessa